Stegning af and: 3 kg – 4 kg

Forvarm ovnen ved varmluft til 175 grader. Fyld anden med æbler og svesker. OBS: Fylder du anden helt op med æbler og svesker skal stegetiden øges med 20 min. Pensel anden med lidt olie. Drys herefter salt på skindet. Stil anden i en bradepande. Der skal være 1 cm vand i bradepanden under stegningen. (så er der sky til sovsen bagefter) Steg andestegen i ovnen 2,5 timer, hvis din and vejer 3 kg. Stegetiden øges med 5 min. pr. ekstra 100 g. Lad andestegen hvile utildækket på køkkenbordet minimum 30 minutter inden den skæres.

 

Gode råd:

Steg anden dagen før du skal bruge den. Partér den derefter ud og varm den 20-25 min ved 175 grader varmluft. Pensel andestykkerne med stegefedtet fra stegningen inden opvarmning. Når du parterer fjerkræ, er det lettest, hvis fjerkræet har hvilet 30 minutter. Du får pænere stykker, når du skærer med kniven eller klipper med en saks.

 

Skal du grille and?

Andestegen klargøres på samme måde som ved stegning i ovn.

Grilltid i kuglegrill. 4 kg kul ved indirekte grillning. 2 timer og 15 min ved 3 kg. Grilltiden øges med 5 min pr ekstra 100 g anden vejer.

Grilles med låg.

 

Stegning af gås

Klargøres på samme måde som andestegen.
Stegetid: Forvarm ovnen på 175 grader:

5 kg. 3 timer

6 kg. 3 timer og 20 min.

 

Sådan steger du din Svinekam, Ribbensteg eller medister

 

Stegning af svinekam

Forvarm ovnen 175 grader. Gnid svinekammen med groft salt. Saltet skal ned mellem sværene. Steg svinekammen 1 time og 30, minutter skru derefter ovnen på 250 grader varmluft. Steg videre ca. 10- 20 minutter til sværen er sprød. Husk at holde svinekammen under opsyn når du steger ved 250 grader. Mål herefter din svinekam med et stegetermometer. Steg den til 72 grader. Lad den trække 15 minutter, inden den skæres. Den skal IKKE dækkes til.Der skal være ca 1 cm vand i bradenpanden / fadet under stegningen. Så har du sky til sovsen bagefter.

 

Stegning af ribbensteg

Forvarm ovnen 175 grader. Gnid ribbenstegen med groft salt. Saltet skal ned mellem sværene. Steg ribbenstegen 1 time og 30 minutter, skru derefter ovnen på 250 grader varmluft. Steg videre ca. 10- 20 minutter til sværen er sprød. Husk at holde ribbenstegen under opsyn når du steger ved 250 grader. Lad den trække 10 minutter inden den skæres. Den skal IKKE dækkes til. Der skal være ca 1 cm vand i bradenpanden / fadet under stegningen. Så har du sky til sovsen bagefter.

 

Stegning af medister

Kog medisteren op i en gryde med rigeligt vand tilsat 1 skefuld salt. Når vandet koger – sluk for gryden og lad medisteren trække i vandet 10 min. Der skal være låg på gryden. Tag medisteren op og lad den dryppe af. Opvarm en pande der passer til at medisteren kan ligge fladt i panden. Steg medisteren i 1/2 olie, 1/2 smør. Der skal være 1 cm fedtstof i panden inden medisteren lægges i. Brun medisteren på begge sider ved middel varme indtil den er gylden. Lad medisteren trække på en tallerken utildækket 5 minutter inden den skæres ud.

 

Har du målt temperaturen i din ovn for nylig?

Du kan tjekke temperaturen i din ovn ved at fylde en skål med salt. Skålen skal være ca 10 cm i diameter og ca 6 cm høj.

Fyld helt op med fint salt. Varm den en time ved 120 grader varmluft. Tjek derefter om temperaturen er 120 grader med et stegetermometer.

 

Tjek om din kniv er skarp

Når du skærer kød eller grøntsage,r er det vigtigt, at din kniv er skarp. Du tester din kniv ved at skære gennem en tomat:

Når du skærer tomaten igennem, må den ikke “rynke”, der hvor du laver snittet. Rynker tomaten eller bliver tomaten presset sammen, skal din kniv slibes.